3=4 на все ❤️
ua
2024-05-22 13:23:18

Як вибрати килимок для йоги та фітнесу: ідеальний килимок для твоєї практики

Як вибрати килимок для йоги та фітнесу: ідеальний килимок для твоєї практики

Комфорт та гігієна під час тренувань є неймовірно важливими факторами. Допомагають досягти цього корисні аксесуари. Один із них — тренувальний мат. При цьому вибір килимка для йоги та фітнесу тільки на перший погляд може здатися простою справою. На практиці його покупка виявляється для багатьох людей завданням з вищої математики, впоратися з якою під силу далеко не кожному. Щоб полегшити вам процес, пропонуємо розібратися, як підібрати килимок для йоги, щоб тренування стали більш ефективними, результати – високими, а аксесуар – довгі місяці радував презентабельним зовнішнім виглядом.

Який вибрати килимок для йоги

Є кілька важливих параметрів, на які варто звернути увагу, перш ніж вибрати килимок для йоги або фітнесу. Серед таких характеристик:

  • Вигляд занять.
  • Матеріал виготовлення.
  • Товщина.
  • Розмір килимка.
  • Колір.

Кожен параметр впливає на ефективність та комфорт занять. Розглянемо їх дедалі детальніше.

Які бувають килимки для йоги, фітнесу, пілатесу

Залежно від виду фізичної активності, для якої вибирається килимок, вимоги до аксесуару будуть різними. Як правило, килимки для фітнесу та килимки для йоги виготовляються з різних матеріалів, мають різні характеристики, що відповідають меті використання:

  • Килимки для фітнесу. Їх ще називають універсальні тренувальні килимки. Цей вид продукції має широку сферу застосування. Він ідеально підходить для тренування преса, розтяжки та вправ для сідниць. Більше того, часто тренувальні килимки беруть у похід і використовують замість туристичних матів. Як правило, це досить товсті вироби завтовшки 1-1,5 см. Такої товщини достатньо, щоб забезпечувати хорошу амортизацію для захисту суглобів. Тренувальні килимки підходять для вправ з високим навантаженням.
  • Килимки для йоги. Ці вироби спеціально створюються для занять духовними, психічними та фізичними практиками. Вони забезпечують якісне зчеплення для попередження ковзання під час вправ, баланс та стійкість. Стандартна товщина килимка для йоги дорівнює 4-6 мм. Спеціальні килимки для йоги, як правило, дорожчі і важчі, ніж килимки для занять фітнесом, через матеріали та конструкції, адаптовані до вимог практики йоги.
  • Килимки для пілатесу не ковзають, як і килимки для йоги. Однак вони товщі. Ці килимки створені для пом'якшення різного виду ударів та тиску, забезпечують гарне зчеплення. Деякі можуть бути двосторонніми - мати чіпку поверхню внизу і ковзну верхню частину. Це необхідно для плавного переходу між рухами. Килимки для пілатесу тверді і зазвичай виготовляються з пінопласту із закритими порами.

Дуже важливо вибрати килимок, який відповідає типу вправ, які ви збираєтеся виконувати, щоб забезпечити оптимальну продуктивність.

Рівень підготовки: З якого матеріалу вибрати килимок для йоги


Експерти рекомендують при виборі аксесуарів для фізичної активності обов'язково враховувати рівень підготовки. Це важливо, оскільки відрізняється складність вправ та ризики, пов'язані з цим.


  • На початку шляху

  • Якщо ви новачок у своїй дисципліні, зверніть увагу на аксесуари з нейлону та поліуретану. Цей матеріал килимка для йоги або фітнесу коштують недорого, відрізняються вираженою текстурою поверхні для кращого зчеплення та нековзну основу, що запобігає ковзанню.


  • Для середнього рівня

  • Тим, хто вже освоїв "ази" і хоче перейти на новий рівень тренувань чи практик, експерти рекомендують килимок з термопластичного еластомеру (TPE), що вирівнює. Міцний та "чіпкий" матеріал забезпечує надійне зчеплення зі підлогою, дозволяє виконувати більш складні вправи. Килимок не ковзає, простий у догляді - пінопласт із закритими порами не вбирає вологу та піт.


  • Для просунутих користувачів

  • Для людей, які досягли високого рівня в йозі, фітнесі або пілатесі, підійде гумовий килимок із натурального каучуку чи нейлону. Міцні та екологічно безпечні аксесуари забезпечують найкраще "захоплення" та баланс під час відпрацювання пози чи професійного виконання вправи.


    Підсумовуючи розділ, можна сказати простими словами, що тим, хто тільки долучається до фізичної активності та духовного просвітлення, варто вибрати товстий м'який і недорогий килимок, який знизить ризик травми. Досвідченим відвідувачам залу чи майданчика для занять йогою варто підійти до вибору килимка з урахуванням виду активності.

    Вибір килимка з урахуванням виду тренувань

    Якщо ви освоюєте йогу "в потоці", де зв'язок між позами плавний і вимагає складніших рухів, то вам знадобиться мат із гарним зчепленням, щоб зафіксувати тіло на місці. Для цього виду занять підходить аксесуар із натурального каучуку.

    Якщо ви займаєтеся "Інь-йогою", де більшість вправ виконується сидячи на землі, хват не дуже важливий. Можна купити м'який килимок із термопластичного еластомеру або нейлону.

    Якщо вас цікавить "Бікрам-йога", потрібно вибирати спеціальний килимок, який запобігає ковзанню, коли на нього стікає піт. Адже ця практика передбачає заняття у спекотних приміщеннях. І для цього підходить килимок з натурального каучуку або нейлону.

    Для фітнесу підходять міцні та пружні килимки із пробкового матеріалу.

    Яку товщину килимка для йоги вибрати

    Побіжно вже згадувалося, що килимки для занять фітнесом і практик йоги відрізняються товщиною. Розкажемо, чому важливо враховувати цей параметр.


    Для йоги потрібні тонкі килимки, тому що практики йоги – це вправи на баланс. Товстий килимок ускладнює сприйняття землі та збереження рівноваги. Зазвичай для йоги вибирають мати товщиною 3-6 мм. Занадто тонкий аксесуар може викликати дискомфорт під час занять, а занадто товстий килимок може призвести до втрати зв'язку із землею.

    Фітнес передбачає різні силові вправи, випади, віджимання, тому килимок необхідний пом'якшення ударів по суглобах. І бути він повинен товстим та пружним. Підходяща товщина для тренувальних фітнес-килимків - 1,5 см.

    Як вибрати розмір килимка для йоги

    Довжина килимка повинна відповідати вашому зростанню, а також типу вправ, які ви виконуватимете. Більшість тренувальних килимків випускають із довжиною 140-160 см. Ці розміри ідеально підходять для традиційної йоги чи пілатесу. Для більш високих людей або тих, хто просто хоче більше місця для виконання вправ, хорошим вибором може стати килимок завдовжки 180-190 см.

    Стандартна ширина килимків для йоги - 60 см. Килимки для йоги можуть бути круглими, овальними або мати форму пісочного годинника, а також можна знайти й інші форми. Останнім часом також популярні мати дуже великого розміру, наприклад 200 на 200 см, які відмінно підходять для домашніх тренувань. Такий розмір килимка для йоги дає велику поверхню для максимальної свободи занять або одночасного тренування двох осіб.

    Як доглядати за килимком для йоги

    Якщо доглядати за аксесуаром правильно, він прослужить довго. Правила догляду за килимками відрізняються в залежності від матеріалу виготовлення:

    • Килимок для йоги із сучасного термопластичного еластомеру простий у догляді! Просто очищайте поверхню тканиною, змоченою мильною водою, щоб протерти аксесуар від слідів поту та пилу. Один або двічі на рік можна промити мат зі шланга або під душем без використання хімікатів для глибокого очищення.
    • Килимки з каучуку для регулярного очищення протирають губкою, змоченою у звичайній або мильній воді. Кілька разів на рік можна промити аксесуар під душем, а потім просушити в горизонтальному положенні в тіні. Важливо уникати прямих променів сонця, щоб виріб не пересох і не втратив своїх експлуатаційних характеристик.
    • Килимки з нейлону та поліуретану очищають тканиною з мікрофібри, змоченої в холодній мильній воді. Не рекомендується використовувати гарячу воду або ефірну олію, оскільки поліуретан має відмінну поглинаючу здатність. Тобто активні речовини можуть увібратися в шари килимка, а потім виділятися на поверхню.
    • Коркові килими не вимагають особливого догляду, оскільки цей матеріал має антибактеріальні властивості. Проте його слід регулярно чистити тканиною з мікрофібри, змоченої невеликою кількістю мильної води.

    Як часто чистити тренувальний килимок?

    Регулярність чищення вибирайте з урахуванням частоти та інтенсивності тренувань. Рекомендовано протирати килимок після кожного використання, щотижня очищати його з використанням дезинфікуючого засобу. Порушити графік можна, якщо ви відчули неприємний запах від аксесуарів або помітили сліди на поверхні.

    Якщо ви тренуєтеся на вулиці або сильно потієте під час занять, важливо протирати виріб серветками, що очищають, з дезінфікуючими властивостями після кожного заняття, так як бруд і піт обов'язково залишатимуться на поверхні.

    Як почистити килимок для йоги

    Покроковий алгоритм догляду за килимком виглядає так:

    • До розпилювача додайте теплу воду і трохи рідкого мила для тіла.
    • Розпорошіть отриманий засіб і пройдіться по поверхні чистою та сухою тканиною. Також можна чистити килимок для йоги, попередньо змоченою в мильному розчині губкою.
    • Пройдіться ще раз по поверхні іншою, чистою вологою тканиною, щоб видалити залишки розчину з поверхні.
    • Покладіть мат на рівну поверхню і перевертайте через якийсь час, щоб його сторони повністю висохли, перш ніж прибрати його на зберігання.

    Увага: Деякі виробники пропонують спеціальні засоби для чищення килимків. Також для очищення килимка підходять санітайзери та антисептики. Ці склади спеціально розроблені для боротьби із запахами та патогенною мікрофлорою. Антисептичні засоби від Sister`s Aroma на додаток до якісного очищення подарують аксесуару ще й приємний запах елітної парфюмерії.

    Корисна порада: Додайте в очищувальний склад кількох крапель улюблених парфумів або ефірних олій – це чудовий спосіб освіжити аксесуар. Парфумерія допоможе розслабитися або, навпаки, додасть енергії у тренування, залежно від складу, що використовується.

    Двічі на рік потрібно прати килимок під душем, щоб забезпечити його якісне очищення. Важливо: переконайтеся, що килимок можна прати у воді.

    • Додайте пару крапель м'якого мила або спеціального засобу у ванну, наповнену теплою водою.
    • Зануріть аксесуар у ванну і зачекайте 3-5 хвилин, потім акуратно протріть поверхню килимка губкою, не виймаючи килимок із води.
    • Спустіть воду, добре промийте виріб з двох сторін від залишків миючого засобу.
    • Покладіть виріб на рівну поверхню до повного висихання.

    Уникайте використання агресивних хімікатів для чищення килимка.

    Як сушити килимок для йоги

    Тримайте виріб далеко від прямого впливу сонця. Мати для йоги та фітнесу можуть стати ламкими і вицвісти після довгого перебування під прямим сонячним промінням – колір килимка для йоги стане бляклим.

    Важливо: Найбільша помилка, яку люди припускають зі своїми килимками, це скочування до повного висихання. Це може призвести до скупчення вологи, появи цвілі або затхлого запаху.

    Як зберігати килимок для йоги

    Килимок для йоги можна зберігати, звернувши в рулон і захистивши чохлом, у місці, де не бувають домашні тварини та маленькі діти. Хороший варіант - комора, що провітрюється. Не затискайте аксесуар іншими речами, оскільки на поверхні можуть залишитися вм'ятини, плями та інші пошкодження. Якщо у вашому будинку або квартирі під тренування відведена спеціальна кімната, мат після очищення можна залишати на підлозі, зберігаючи його готовим до наступного використання.

    Де купити килимок для йоги

    Якісні та функціональні килимки для занять йогою можна купити в інтернет-магазині Sister`s Aroma. Це безпечні та довговічні вироби, які зроблять ваші практики комфортними та безпечними. Стильна продукція відрізняється презентабельним зовнішнім виглядом та прослужить довго. Ви завжди можете отримати консультацію компетентного менеджера щодо правильного вибору аксесуара з урахуванням виду тренувань, передбачуваних умов використання та ваших особистих побажань.

    Поширені запитання

    Чим відрізняється килимок для фітнесу від килимка для йоги?

    Килимки для йоги тонші, тому що в практиках важливо забезпечити рівновагу та почуття поверхні. Килимки для фітнесу товщі і пружніші, оскільки вони відіграють роль амортизаторів і пом'якшують механічний вплив на кістково-м'язовий апарат.

    Чи можна прати килимок для йоги у пральній машині?

    Прати килимок для йоги в пральній машинці можна лише в тому випадку, якщо на інструкції до виробу чітко дозволено такий вид догляду. В іншому випадку категорично не можна цього робити, оскільки аксесуар пошкодиться та деформується.

    Які килимки для йоги не ковзають?

    Максимальну статичність демонструють килимки з натурального каучуку. Вони не ковзають на гладкій підлозі, дозволяють зафіксувати позу без ризику ковзання поверхнею.

    Як вибрати довжину килимка для йоги?

    Килимок для йоги вибирають з огляду на вид практик. Іноді для занять досить невеликого килимка довжиною 140 см. Але якщо ви практикуєте різні напрямки, краще вибрати довгу модель 180-190 см, щоб не обмежувати себе розмірами аксесуара.


    Рекомендуємо спробувати
    3=4
    Килимок для йоги | Delicate blue-блакитний
    Килимок для йоги | Delicate blue-блакитний
    3799 ₴
    Sold out
    3=4
    Килимок для йоги | Peony pink - пудровий
    Килимок для йоги | Peony pink - пудровий
    3799 ₴
    3=4
    Килимок для йоги | Graphite-графітовий
    Килимок для йоги | Graphite-графітовий
    3799 ₴
    10%
    YOUR COOKIE PREFERENCES
    Continue without accepting
    WELCOME TO eu.sistersaroma.com

    Sister's Aroma Malletier use cookies, including third-party cookies, for functional reasons, for statistical analysis, to personalise your experience, offer you content that targets your particular interests and analyse the performance of our advertising campaigns.

    You can either accept these cookies by clicking "Accept and Continue’, or click "Set cookie preferences’ to set your preferences.

    What is a cookie?

    A cookie is a small text file that is stored in a dedicated location on your computer, tablet, smartphone or other device when you use your browser to visit an online service. A cookie allows its sender to identify the device on which it is stored during the period of validity of consent, which does not exceed 13 months.

    You may accept or reject the cookies listed below using the check box provided.

    These cookies are required for optimum operation of the website, and cannot be configured. They allow us to offer you the key functions of the website (language used, display resolution, account access, shopping bag, wish list, etc.), provide you with online advice and secure our website against any attempted fraud.

    These cookies are used to measure and analyse our website audience (visitor volume, pages viewed, average browsing time, etc.) to help us improve its performance. By accepting these cookies, you are helping us to improve our website.

    These cookies allow us to provide you with online or in-store recommendations of products, services and content that match your expectations and preferences. By accepting these cookies, you are opting for an enriched and personalised experience.

    These cookies are used for Sister's Aroma advertisements displayed on third-party websites, including social media, and are tailored to your preferences and to help us measure the effectiveness of our advertising campaigns. If you refuse these cookies, advertising (including ours) will continue to be displayed as you browse the Internet, although they will not be specific to your personal interests, and will therefore be less relevant.

    You can change your preferences at any time by going to the "Cookies" module or to the "Privacy Policy" sub-section of the "LEGAL & PRIVACY" section. They are accessible through links at the bottom of any eu.sistersaroma.com website page.

    See the list of cookies used on our site

    For more information on our cookie policy, please click here